Dzisiaj jest 18 wrz 2020, 19:40



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
 [319] LINGUATRONIC - retro 
Autor Wiadomość
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
W celu dolozenia linguatronica potrzebujemy:
1) przelacznik tempomatu z manetka linguatronica, która będziemy uruchamiać obsługę głosową. Nabywamy więc ją na allegro - pasuje tez od eski - A0085452424 w przypadku przedlifta lub A1715402545 w przypadku polifta (od MY805).
Załącznik:
ling_0.jpg

2) oslone z otworem na linguatronic - roznia się w zaleznosci czy mamy kolumnę sterowana recznie, czy elektrycznie.
a) W przypadku regulacji manualnej kolumny gdy mamy auto przedliftowe nabywamy A0004622123 jeżeli mamy grzanie kiery lub A0004621923 jeżeli nie mamy,
b) W przypadku regulacji manualnej kolumny gdy mamy auto poliftowe (od MY805) nabywamy A1714620523 gdy nie mamy grzania kiery lub A1714620623 gdy mamy grzanie kiery,
c) w przypadku elektrycznej regulacji kolumny nabywamy A0004621723 w przedlifcie lub A1714620923 w polifcie (od MY805).
Kupujemy to w ASO bo kosztuje to ok 40zl.

Zostaje nam do sprzedaniu nasz przelacznik tempomatu i nasza oslona - zawsze za pare groszy można się pozbyc, aby zmniejszyć koszty.


Wymontowujemy poduszke kierowcy - odkręcamy dwie śrubki z dolu kiery:
Załącznik:
ling_3.jpg

Odpinamy dwie spinki podpięte do poduchy:
Załącznik:
ling_4.jpg

i zdejmujemy poduchę.
Załącznik:
ling_5.jpg

Nastepnie odkręcamy kierownice
Załącznik:
ling_6.jpg

i zdejmujemy
Załącznik:
ling_7.jpg

Odkrecamy dolna srubke trzymajaca zespol przelacznikow
Załącznik:
ling_8.jpg

i ciagnac do siebie zdejmujemy go
Załącznik:
ling_9.jpg

Nastepnie odkręcamy od spodu 3 srubki i zdejmujemy oslone. Mamy dostep do całego zespołu przelacznikow. Nastepnie odkręcamy 3 srubki od frontu zespołu przelacznikow (widoczne na wczesniejeszym zdjęciu) i zdejmujemy modul z tasma. Z drugiej strony zdejmujemy kołnierz:
Załącznik:
ling_10.jpg

Wysuwamy nasz panel z tempomatem i wkładamy nowy z manetka do lingua:
Załącznik:
ling_11.jpg

i skrecamy wszytsko spowrotem....

W przypadku gdy mamy NTG 2.5 to koniec naszej pracy - lingua działa. Jeżeli mamy NTG 1 potrezbujemy dodatkowo modul SBS. Moduły sa różne, w zależności od języka - np. j.angielski to A2118206226 lub A2118207585 lub A2038205785 lub A2038206785 lub A2038207585 lub A2098200385 lub A2098201385 (zamiennie).
Każdy telefon posiadający NTG1 i posiadający instalacje telefoniczna z kodami:
[380] COMPLETE CELL PHONE PREINSTALLATION
[381] CTEL FIXED INSTALLATION CP LIGHT
[382] PORTABLE CTEL
[383] CTEL FIXED INSTALLATION CP HIGH
[384] TELEPHONE PREINSTALLATION CP HIGH FOR USA
[385] TELEPHONE PREINSTALLATION CANADA/AMPS
posiada już modul obsługi głosowej CTEL w bagażniku:
Załącznik:
CTEL-1.jpg

Wystarczy go wypiac i w te miejsce wpiac nasz kupiony modul SBS...
Jeżeli nie mamy tych kodów to musimy sprawdzić czy wogole mamy lusterko z mikrofonami. Jeżeli nie, to czeka nas dużo więcej roboty. Potrzebujemy wiec dodatkowo:
1) lusterko z mikrofonami
2) dachowa wiazka mikrofonowa A2115409606 - musimy przeciagnac pod podsufitka kabel do słupka C, gdzie jak wiadomo znaduja się wszystkie zlacza panelu obsługi w dachu i RBA i stamtąd dalej do naszego modułu,
Jeżeli posiadamy UHI to będziemy mieć i mikrofony i wiazke dachowa, wiec będzie mniej roboty.
W jednym i drugim przypadku jeżeli nie mamy SBS to potrzebujemy:
1) swiatlowod do wpięcia się w petle A2115401932
2) wiazke np. A2115405309 zapewniajacaca nam [380] COMPLETE CELL PHONE PREINSTALLATION - to rozwiązanie jednak jest zupełnie zbyteczne. Potrzebna wiazke zrobimy sami.

Modul obsługi głosowej A35/11 polaczony jest:
Pin 9 - bezpiecznik (F33) 5A (0,75)
Pin 19 - masa (0,75)
Pin 18 - wake up (0,5)
oraz do wiazki mikrofonowej (wpinamy do wspomnianej wcześniej zlaczki w zlaczu panelu obsługi w dachu i RBA) :
Pin 16 - shield (0,35)
Pin 14 - GND (0,35)
Pin 6 - Mic 4 (0,35)
Pin 5 - Mic 5 (0,35)
Pin 15 - Mic 2 (0,35)
Pin 4 - Mic 1 (0,35)
W polifcie jak wiadomo w ramach oszczednosci sa już tylko w lusterku 2 mikrofony (MIC 1 i MIC2), wiec pin 6 i 5 pozostawiamy w spokoju.

Jeżeli ktoś ma w aucie moduł sterujący systemu telekomunikacji TeleAid (moduł N112) laczymy dodatkowo:
Pin 1 - pin 1 modulu N112 (0,35) - Mic +
Pin 11 - pin 11 modulu N112 telefonu (0,35) - Mic - (shield)

lub jeżeli mamy moduł telefonu alarmowego N123/4:
Pin 1 - pin 11 modulu N123/4 telefonu (0,35) - Mic +
Pin 11 - pin 12 modulu N123/4 telefonu (0,35) - Mic - (shield)

Jeżeli mamy UHI (moduł N123/1) łączymy nastepujaco z naszym modulem SBS (A35/11):
Załącznik:
uhi.jpg

Musimy tez przepiac mikrofony z modulu N123/1 do naszego modulu SBS. Sa to kabelki dochodzące do naszego modulu N123/1 odpowiednio:
Pin 29 - Mic1
Pin 30 - Mic2
Pin 31 - Mic3
Pin 32 - Mic4
Pin 12 - GND
Pin 11 - Shield

Do wpięcia się w nasz modul obsługi głosowej będziemy potrzebowac:
1) obudowe wtyczki A0025458640
2) piny:
A0165454126 - piny 0,25-0,5 mm2
A0005404505 - piny 0,5 mm2
A0005404605 - piny 0,75 mm2


I to wszystko - cieszymy się zupełnie nikomu niepotrzebna obsluga glosowa :mrgreen:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
w211.pl -> w211.eu


Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 11:05 przez lopess, łącznie zmieniany 13 razy



17 sty 2015, 21:20
Wyświetl profil
Mentor
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sie 2014, 11:26
Posty: 1246
VIN: WDB2110161A
Mercedes: E
Lokalizacja: Pułtusk
Lopess ostatnie zdanie wymiata! :)
Podziwiam Cie za to doposażanie, pozdro!

_________________
Star Diagnosis Pułtusk


17 sty 2015, 23:42
Wyświetl profil
Mentor
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:26
Posty: 1541
VIN: WDB211*********
Mercedes: w211
Lokalizacja: Białystok-Poznań
273 TELEPHONE PRE-INSTALLATION D-NET MOBILE
354 ANTENNA FOR TELEPHONE D/E-NET

Czy to oznacza, ze i ja mam instalacje pod telefon ? Może zapytam tak czego brakuje by podłąxzyx się przez Blutacza z jakimś Samsungiem z androidem ?

_________________
"Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia." Flp 4,13


18 sty 2015, 00:56
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sty 2015, 01:13
Posty: 3938
VIN: WDB2112221A******
Mercedes: S211 320CDI
Lokalizacja: HOLLYŁÓDŹ
up
nie czego brakuje a czego brakowało - wyobraźni panom z MB.
2 miliony modułów dla każdego producenta telefonów i modelu inny XD.
Mówcie co chcecie ale telefon i wszystko co się z nim wiąże to jest największa porażka.
Przesiadłem się z rok starszej A6, chwale swoją 211, złego słowa nie powiem. chyba, że ktoś mnie zaczepia pytaniami o telefon :p

_________________
Suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie. (Aksjomat Cole'a)


18 sty 2015, 01:33
Wyświetl profil
Mentor

Rejestracja: 09 sie 2014, 14:37
Posty: 1163
VIN: ///AMG 4LIFE
Mercedes: R230 SL 55 AMG, W211 E 320 CDI
Lokalizacja: Szczecin
Ja zrobilem retrofit linguatronic ale w R230, tutaj moge obslugiwac NAVI a podobno w W211 niestety nie da sie sterowac navi.

Jezeli ktos ma problem to w comndzie wybieramy indywiualizacje, lektor kaze nam powtarzac rozne wyrazy / cyfry i w ten sposob uczy sie naszego dialektu.

_________________
Podobno życie bez AMG jest możliwe.. Tylko po co ?

Dokładanie keyless, distronic, webasto - ELEKTRONIKA MERCEDES - Szczecin

Vediamo Monaco - SCN Online/Offline, dopisywanie wyposaż., aktualizacja softu, AMG MENU, Tryb M, ECO Start/Stop OFF, itp.


18 sty 2015, 02:40
Wyświetl profil
Mentor
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 wrz 2014, 16:26
Posty: 1541
VIN: WDB211*********
Mercedes: w211
Lokalizacja: Białystok-Poznań
Oswaja się z naszym głosem hmm... Ciekawa funkcja :)

_________________
"Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia." Flp 4,13


18 sty 2015, 02:46
Wyświetl profil
Mentor

Rejestracja: 09 sie 2014, 14:37
Posty: 1163
VIN: ///AMG 4LIFE
Mercedes: R230 SL 55 AMG, W211 E 320 CDI
Lokalizacja: Szczecin
88888Kill pisze:
"Lopess" SZACUN

Może podpowiesz bo zaintrygowało mnie, mam instalacje telefonu (kod 386) a w tym miejscu na Twojej ostatniej fotce mam moduł ten w środku i mały po prawej - tego czarnego po lewej od telefonu nie mam a telefon działa (w podłokietniku UHI i moduł bluetooth) - czy w CLSie moduł telefonu jest w innym miejscu ????


To co masz na srodku to wlasnie modul telefonu i to posiadasz. Brakuje ci zatem VCS wiec nawet jak go kupisz to nie bedzie plug and play bo zapewne bedziesz musial przeniesc 4 wtyczki od mikrofonu, ktore sa zapewne obecnie we wtyczce od modulu telefonu, itd.

Sprawdz kolo modulu telefonu powinna byc wtyczka od linguatronica..

-- 18 sty 2015, 03:02 --

michall2107 pisze:
Oswaja się z naszym głosem hmm... Ciekawa funkcja :)


Tutaj chodzi o to ze ona uczy sie naszego akcentu. Glownie kaze powtarzac cyfry. Po przeprowadzeniu indywidualizacji naprawde ten linguatronic daje rade

_________________
Podobno życie bez AMG jest możliwe.. Tylko po co ?

Dokładanie keyless, distronic, webasto - ELEKTRONIKA MERCEDES - Szczecin

Vediamo Monaco - SCN Online/Offline, dopisywanie wyposaż., aktualizacja softu, AMG MENU, Tryb M, ECO Start/Stop OFF, itp.


18 sty 2015, 03:02
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
Poradnik uaktualniony - chyba teraz macie wszystko, również dla tych co nie maja w aucie pelnej instalacji telefonicznej.

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 09:20
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
Wg dokumentacji w przypadku istnienia SBS, nieważne jest podlaczenie mikrofonow do N123/1.

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 10:56
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
Tak wynika z dokumentacji.

88888Kill pisze:
- ile poszczególnych pinów ????
- numerologie pinów w module N123/1 dałeś , niestety w A35/11 już nie (zwłaszcza od mic)


Przeczytaj raz jeszcze - wszytsko jest.

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 11:01
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
88888Kill pisze:
Brakuje tylko rozpiski pinów w module N123/1


Czytaj czytaj czytaj :mrgreen:
...ze zrozumieniem - wszystko jest :D

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 11:04
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
No bez jaj - masz wszytsko rozpisane jak dla malpy :o
19 to masa modulu A35/11- laczysz ja z dowolnym/najblizszym punktem masowym
14 to masa wiazki mikrofonowej w module A35/11
12 to masa wiazki mikrofonowej w module N123/1

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 11:28
Wyświetl profil
Mentor

Rejestracja: 09 sie 2014, 14:37
Posty: 1163
VIN: ///AMG 4LIFE
Mercedes: R230 SL 55 AMG, W211 E 320 CDI
Lokalizacja: Szczecin
Nie no wszystko rozpisane, lacznie z TELEAID na rynek USA.

Lopess powiedz z ceikawosci jakie sa numery pinow meskich bo podales zenskie. Gdzie je najlepiej kupowac, serwis czy moze masz jakis link na allegro bo ja mam zawsze z tym problem

A0165454126 - piny 0,25-0,5 mm2
A0005404505 - piny 0,5 mm2
A0005404605 - piny 0,75 mm2

_________________
Podobno życie bez AMG jest możliwe.. Tylko po co ?

Dokładanie keyless, distronic, webasto - ELEKTRONIKA MERCEDES - Szczecin

Vediamo Monaco - SCN Online/Offline, dopisywanie wyposaż., aktualizacja softu, AMG MENU, Tryb M, ECO Start/Stop OFF, itp.


18 sty 2015, 13:55
Wyświetl profil
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 lip 2014, 14:53
Posty: 1193
VIN: WDB2112061A******
Mercedes: S211
Lokalizacja: Olsztyn
Hmm, to sa piny do tego modulu, a tam sa wlasnie zenskie.

_________________
w211.pl -> w211.eu


18 sty 2015, 14:26
Wyświetl profil
Mentor

Rejestracja: 09 sie 2014, 14:37
Posty: 1163
VIN: ///AMG 4LIFE
Mercedes: R230 SL 55 AMG, W211 E 320 CDI
Lokalizacja: Szczecin
lopess pisze:
Hmm, to sa piny do tego modulu, a tam sa wlasnie zenskie.


Wiem ale brakuje mi jeszcze do szczescia numeru czesci meskich pinow (takie same tylko z bolcem)

Jak nie masz to trudno a zdradzisz gdzie najlepiej kupic, serwis czy allegro ?

_________________
Podobno życie bez AMG jest możliwe.. Tylko po co ?

Dokładanie keyless, distronic, webasto - ELEKTRONIKA MERCEDES - Szczecin

Vediamo Monaco - SCN Online/Offline, dopisywanie wyposaż., aktualizacja softu, AMG MENU, Tryb M, ECO Start/Stop OFF, itp.


18 sty 2015, 15:00
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  



Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software.